Blog


Support tip: Wees voorbereid op de salariswijzigingen vanaf 2020

 

Een goede voorbereiding begint met weten wat je te wachten staat. Daarom gaan we in deze support tip in op welke wijzigingen je te wachten staan vanaf 2020. 

 

 




Voor de beschikbaarheid van de service packs en product update kun je de Exact Customer Portal in de gaten houden.

 

Let op: Deze informatie is gebaseerd op het belastingplan en Nieuwsbrief Loonheffingen 2020 – Uitgave 1, oktober 2019. Aangezien de definitieve versie nog niet is uitgebracht en de regering nog moet stemmen, kan deze informatie nog wijzigen. Tevens is de invloed van de wijzigingen op de software nog niet volledig opgenomen in deze blog.

 

De wijzigingen per 2020

 

 

 

Temporisering verhoging AOW leeftijd

Op 1 januari 2020 treedt de Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd in werking. Met deze wet blijft de AOW-leeftijd in de jaren 2020 en 2021 gehandhaafd op 66 jaar en 4 maanden. Vanaf 2022 vindt een stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd plaats tot 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. 

 

Wijzigingen lage-inkomensvoordeel (LIV) en jeugd-LIV

Met ingang van 1 januari 2020 vervalt het onderscheid tussen de twee groepen werknemers. Er geldt dan nog maar een bedrag van het voordeel per verloond uur en een maximaal bedrag per kalenderjaar van het LIV . Voor een werknemer met een gemiddeld uurloon van € 10,05 of meer, maar niet meer dan € 12,58 heeft de werkgever aanspraak op een LIV van € 0,51 per verloond uur met een maximum van € 1.000 per kalenderjaar. Deze bedragen worden per 1 januari 2020 nog geïndexeerd aan de hand van de hoogte van het minimumloon per 1 januari 2020.

 

Ook wijzigen per 1 januari 2020 de bedragen die gelden voor het jeugd-LIV. Het bedrag van het voordeel per verloond uur en het maximale bedrag per kalenderjaar per werknemer gaan naar beneden.

 

Fiets van de zaak

Als je een (elektrische) fiets ter beschikking stelt aan je werknemer voor woon-werkverkeer dan wordt de fiets in ieder geval geacht ook ter beschikking te zijn gesteld voor privégebruik. Je moet voor dit privégebruik jaarlijks een bedrag bij het loon tellen. Anders dan bij de auto van de zaak is er geen mogelijkheid om tegenbewijs te leveren bij gering privégebruik en is de bijtelling niet uitgezonderd als eindheffingsbestanddeel.

 

De waarde van dit privégebruik wordt met ingang van 1 januari 2020 gesteld op 7% van de waarde (inclusief omzetbelasting) van de (elektrische) fiets voor elk jaar dat de fiets aan de werknemer ter beschikking staat. De waarde van de fiets is de in Nederland door de fabrikant of importeur publiekelijk kenbaar gemaakte consumentenadviesprijs. Als de oorspronkelijke consumentenadviesprijs niet te achterhalen is, dan moet je uitgaan van de consumentenadviesprijs (inclusief omzetbelasting) van de meest vergelijkbare fiets.

 

De bijtelling is loon in natura. Hierover moet je loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden en premies werknemersverzekeringen betalen en de werkgeversheffing Zvw betalen of de bijdrage Zvw inhouden. Je kunt dit loon ook als eindheffingsloon aanwijzen.

 

In Exact Globe kan via [Salaris, Componenten, Onderhouden] een nieuw component van het type 'Loon in natura' met methode 'Bedrag' aangemaakt worden. Op het moment dat je het component koppelt aan een medewerker dient het juiste bijtellingsbedrag ingegeven te worden.

 

Einde indeling in vaksector voor uitzendwerkgevers

 

Vanaf 1 januari 2020 valt een groot deel van de uitzendwerkgevers onder sector 52. Uitzendbedrijven. Uitzendwerkgevers die zijn ingedeeld in een vaksector ontvangen een nieuwe beschikking sectorindeling van de Belastingdienst.

 

Voor nieuwe uitzendwerkgevers is het sinds 25 mei 2017 niet meer mogelijk om ingedeeld te worden in een vaksector. Voor uitzendwerkgevers die vóór deze datum al in een vaksector waren ingedeeld, is deze nog van toepassing bij ongewijzigde werkzaamheden. Deze overgangsregeling eindigt per 1 januari 2020.

 

Waarom indeling in sector 52?

Het aantal uitzendbedrijven dat onder een vaksector valt, is sterk toegenomen. Dit heeft geleid tot een hogere premie voor de vaksectoren. Uitzendarbeid gaat namelijk vaak gepaard met hogere lasten voor de WW, ZW en WGA. Daarom is ervoor gekozen de uitzendbedrijven in te delen bij sector 52.

 

ZW-uitkering telt niet langer mee voor hoogte arbeidskorting

 

Een werknemer die in dienstbetrekking is bij zijn werkgever krijgt in veel gevallen bij ziekte zijn loon doorbetaald door zijn werkgever.
In sommige gevallen heeft hij daarnaast ook recht op een ZW-uitkering. Het gaat hier bijvoorbeeld om orgaandonoren en werknemers die onder de no-riskpolis vallen.

 

Daarnaast kan een persoon ook een ZW-uitkering ontvangen als hij geen dienstbetrekking (meer) heeft. Het betreft bijvoorbeeld mensen die een uitkering op grond van de Werkloosheidswet (WW) hebben en ziek zijn geworden, personen met een arbeidscontract voor bepaalde duur dat is beëindigd, uitzendkrachten die onder het uitzendbeding vallen en vrouwen die geen dienstbetrekking (meer) hebben en zich vóór hun zwangerschaps- en bevallingsverlof ziek melden.

 

Vanaf 1 januari 2020 telt een ZW-uitkering niet meer mee als inkomen dat bepalend is voor de hoogte van de arbeidskorting, voor zover die ZW-uitkering betrekking heeft op een periode waarin geen (echte of fictieve) dienstbetrekking aanwezig is. Voor mensen die een vrijwillige ZW-verzekering bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen hebben afgesloten geldt een uitzondering: het inkomen daaruit telt altijd als inkomen mee voor de arbeidskorting.

 

Bijvoorbeeld

Voor mensen die op 31 december 2019 reeds recht hadden op een ZW-uitkering en van wie deze uitkering blijft doorlopen in 2020 en eventueel ook daarna, blijft die ZW-uitkering meetellen als inkomen voor de arbeidskorting.

 

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) / onderdeel payrolling

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) treedt in werking op 1 januari 2020. Door deze wet worden onder andere bepalingen over payrolling in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. De Wab regelt o.a. dat voor een nieuwe of bestaande payroll werknemer dezelfde arbeidsvoorwaarden gaan gelden als voor een werknemer die werkt in een gelijke of gelijkwaardige functie bij de opdrachtgever (inlener). Tot slot is het lichtere arbeidsrechtelijke regime van de uitzendovereenkomst – zoals het uitzendbeding – vanaf 1 januari 2020 niet langer van toepassing op een payrollovereenkomst.

 

Het is dan ook belangrijk dat er per werknemer wordt vastgesteld of er sprake is van een payroll werknemer of een uitzendkracht. Voor de payroll werknemer geldt code aard arbeidsverhouding 82 en voor de uitzendkracht geldt code aard arbeidsverhouding 11.

 

Voor de code aard arbeidsverhouding '82 - Payrolling'  dient met ingang van 2020 ook de cao-code van de inlener ingegeven te worden naast de eigen cao-code.

 

Exact Globe

In Exact Globe wordt in loonjaar 2020 het veld 'Code CAO inlener' toegevoegd op tabblad 'Polisadministratie' van de salarisgegevens.
Dit veld kan ingevuld worden zodra bij het veld 'Anders, aard arbeidsovereenkomst' gekozen is voor de waarde 'Payrolling'.

 

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) / onderdeel premiedifferentiatie

Een onderdeel van de WAB is een aanpassing van de premiedifferentiatie WW. De premie Algemeen Werkloosheidsfonds (hierna: AWf) kent op dit moment 1 percentage wat afhankelijk is van de sector waar men is ingedeeld. Met ingang van 1 januari 2020 gelden voor de premie AWf 2 percentages (sector onafhankelijk): de premie AWf laag (hierna: lage premie) en de premie AWf hoog (hierna: hoge premie). 

 

De lage premie is van toepassing als aan 3 voorwaarden wordt voldaan:

  • er is sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  • de arbeidsovereenkomst is schriftelijk
  • er is geen sprake van een oproepovereenkomst

 

In de aangifte loonheffingen worden deze voorwaarden met een J / N indicatie in de volgende 3 indicatierubrieken uitgevraagd.
Voor de lage premie moeten de indicaties dan als volgt zijn opgegeven:

  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd - J
  • Schriftelijke arbeidsovereenkomst - J
  • Oproepovereenkomst - N

 

Als 1 of meer van deze indicaties anders luiden dan hiervoor opgenomen is de hoge premie van toepassing.

 

In afwijking hiervan geldt in de volgende situaties altijd de lage premie:

  • werknemers met een leerwerkovereenkomst op grond van de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
  • werknemers die bij aanvang van het aangiftetijdvak jonger zijn dan 21 jaar en in dat aangiftetijdvak maximaal 48 verloonde uren (vierwekenaangifte) c.q. 52 verloonde uren (maandaangifte) hebben. Let op! Deze urennorm geldt per aangiftetijdvak.
  • uitkeringen werknemersverzekeringen: uitkeringen door UWV, betalingen door een eigenrisicodrager ZW en WGA en werkgeversbetalingen.

 

Herziening

Herziening van premie betreft de wijziging met terugwerkende kracht van de lage premie in de hoge premie.

Er zijn twee situaties van herziening waardoor met terugwerkende kracht de lage premie herzien moet worden naar de hoge premie.

 

Dit betreft de volgende twee situaties:

  • De dienstbetrekking eindigt binnen 2 maanden na aanvang.
  • De werknemer krijgt binnen een kalenderjaar meer dan 30% meer uren verloond dan contractueel voor dat jaar is overeengekomen.

 

In de hiervoor genoemde situaties moet zowel in het collectieve deel als in het nominatieve deel van de loonaangifte de herziening van de lage premie naar de hoge premie worden vermeld. Dit betekent dat de alsnog verschuldigde hoge premie en het bijbehorende premieloon in het nominatieve deel van de aangifte worden opgenomen in de rubriek Premie AWf herzien respectievelijk Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf herzien.

 

Het reeds aangegeven premieloon (Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf laag) en premie (Premie AWf laag) worden op nul gesteld. Dit werkt ook door in het collectieve deel van de aangifte. Dit is conform de reguliere correctiesystematiek.

 

De indicaties arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, schriftelijke arbeidsovereenkomst en oproepovereenkomst mogen niet gecorrigeerd worden omdat deze waardes op het moment van doen van aangifte correct zijn aangegeven en niet wijzigen. De gegevens blijven gelijk.

 

N.B.  Het betreft altijd een herziening van de lage naar de hoge premie over het (de) reeds aangegeven tijdvak(ken).

 

In de praktijk dient herziening plaats te vinden door middel van het indienen van een correctiebericht over verstreken aangifteperiodes door de werkgever bij de Belastingdienst. 

 

Meer informatie over de WAB is te vinden op de sites van de Belastingdienst en Rijksoverheid en in de Nieuwsbrief Loonheffingen 2020. 

 

Exact Globe

Om de benodigde informatie aan te leveren in de loonaangifte en de juiste berekening te maken zijn de volgende velden al beschikbaar in het onderhoud van de medewerker, tabblad salaris, knop salarisgegevens, tabblad polisadministratie:

 

  • Uitzonderingssituatie: als de medewerker een oproepovereenkomst heeft dient hier de waarde 'Oproepkracht zonder verplichting' of  'Oproepkracht met verplichting' gekozen te worden.
  • Code contract: Je dient hier 'onbepaald' of 'bepaald' in te vullen. Zorg ervoor dat dit veld correct is ingevuld, voordat loonjaar 2020 geopend wordt. 
     

Je kunt deze velden in 1x allemaal aanpassen via menu [Salaris, Personeel, Aanpassen]. 

 

In de eindejaars-update komen de volgende velden/wijzigingen beschikbaar op tabblad polisadministratie van de salarisgegevens:

 

  • Veld 'Schriftelijke arbeidsovereenkomst'; bij het openen van loonjaar 2020 zal het veld standaard aangevinkt worden.
  • Veld 'Jaarurennorm'; de default waarde van dit veld is 'niet aangevinkt'.
  • In het veld 'Anders, aard arbeidsovereenkomst' komt de optie 'Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)'.
  • Veld 'Premie AWf'. Bij het openen van het loonjaar wordt hier een waarde ingevuld afhankelijk van de instellingen. 

 

De velden 'code contract', 'Schriftelijke arbeidsovereenkomst' en 'oproepovereenkomst' worden, voor zover mogelijk, geplaatst op de salarisstrook layouts. 

 

Aangifte loonheffingen: veranderingen en aandachtspunten

De volgende wijzigingen zijn bekend, maar nog niet goedgekeurd door de regering. Zodra deze zijn goedgekeurd wordt dit communiceert inclusief met de stappen/wijzigingen in Exact Globe. 

 

  • Wijziging in de werkkostenregeling
  • Wijziging bijtelling auto van de zaak
  • Nieuwe loonbelastingtabellen voor woonland België en Suriname/Aruba.
  • Code einde dienstverband

 

Wijzigingen in pensioenaangifte

 

Exact is druk bezig om de onderstaande wijzigingen door te voeren. Meer info volgt...  

 

  • Aanlevering via UPA voor Centric fondsen
  • Aanlevering via UPA voor TKP fondsen
  • Aanlevering via UPA voor pensioenfonds AZL voor cao levensmiddelen

 

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of kun je hulp gebruiken met de eindejaarsverwerking laat een bericht achter onder deze blog en dan komen we er zo snel mogelijk op terug. 



Gepost door Udo Trieu

Je reactie is welkom

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.
www.qube.nl gebruikt cookies om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Als je meer wilt weten over deze cookies, klik dan hier voor ons cookie beleid. Bij akkoord geef je www.qube.nl toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
 Cookies NIET accepteren