Blog


Supporttip: Bereid je voor op de salariswijzigingen vanaf 2022

Een goede voorbereiding start met weten wat je te wachten staat. Daarom ga ik in deze supporttip in op welke veranderingen op salarisverwerking je te wachten staan in 2022. 

 

Let op: Deze informatie is gebaseerd op het belastingplan en Nieuwsbrief Loonheffingen 2022 – Uitgave 2, 23 november 2021.




 

 

Alle wijzigingen zijn beschikbaar in Exact Globe service pack 420SP20, 421SP14 en 422SP2  (vanaf 4 januari 2022). Voor de beschikbaarheid van de service packs en product updates raad ik je aan de Exact Customer Portal in de gaten te houden.

 

Belangrijke informatie t.a.v. de update!

Als je update binnen dezelfde release (vb. 421SP13 naar de nieuwste 421SP13), moet je via [Systeem, Tabel lijst] de optie 'Repository heropbouwen' draaien om ervoor te zorgen dat de nieuwe velden ook beschikbaar zijn. Update je naar een hogere servicepack, dan is dit niet nodig. Voor klanten gebruik makend van maatwerk of bouwstenen is het noodzakelijk om een maatwerk initialisatie uit te voeren in plaats van de rebuild repository. Deze kan gestart worden via [Systeem, Algemeen, Instellingen, Add-ons]. Druk op 'Initialiseren', de initialisatie wordt opgestart en afgerond. Sluit hierna Exact Globe af en start vervolgens opnieuw op. 

 

Alle wijzigingen per 2022

 

Gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof)/Wko

Per 1 januari 2022 wordt de basispremie Aof vervangen door een gedifferentieerde premie Aof. Kleine werkgevers gaan over het premieloon van hun werknemers een lagere gedifferentieerde premie Aof betalen dan overige (middelgrote en grote) werkgevers. Met deze verlaging komt het kabinet kleine werkgevers financieel tegemoet voor de kosten van de loondoorbetaling bij ziekte. Op de mededeling/beschikking voor de gedifferentieerde premie Whk geeft de Belastingdienst ook aangeven of een werkgever voor het Aof klein of (middel)groot is.

 

Over de volgende uitkeringen, toeslagen en loonbetalingen is een werkgever altijd de hoge premie Aof verschuldigd:

 

  • Uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen (WAO, WIA, ZW en WW). Dit geldt als de werkgever de uitkering namens UWV aan zijn werknemer betaalt (werkgeversbetaling) of als de werkgever dit doet als eigenrisicodrager;
  • WAZO-uitkeringen in verband met zwangerschap, bevalling, adoptie, pleegzorg en aanvullend geboorteverlof;
  • Toeslagen op grond van de Toeslagenwet;
  • Het loon uit een WSW-dienstbetrekking;
  • Wachtgeld op grond van de oude regeling van vóór 2001.

 

De opslag voor de Wet kinderopvang (Wko) blijft van toepassing op de gedifferentieerde Aof premie. Bovenop de lage of hoge premie betaal je dus de opslag voor de Wko. De opslag Wko bereken je over de (gezamenlijke) grondslag van de Aof.

 

Exact Globe 

In Exact Globe is in de salarisgegevens van de medewerkers het veld 'Premie Aof' toegevoegd. Dit veld vind je onder het bestaande veld 'Aof' in de sectie 'Sociale verzekeringen' op het tabblad 'Polisadministratie' van de salarisgegevens. In dit veld selecteer je de optie 'Aof laag', 'Aof hoog' en 'Aof uitkering'.

 

Aandachtspunten

 

  • Standaard staat dit veld voor alle medewerkers op 'Aof laag'. Via [Salaris, Personeel, Aanpassen] is dit veld te wijzigen voor meerdere medewerkers tegelijk.
  • Als de medewerker een uitkering ontvangt, dient bij het veld 'Premie Aof' de optie 'Aof uitkering' te worden geselecteerd. Hierdoor wordt de hoge premie toegepast en in de juiste rubriek van de loonaangifte geplaatst.
  • De berekening voor de Opslag Wko vindt op de achtergrond plaats, als bij het veld 'Aof' de optie 'Ja' is geselecteerd.
  • Voor het verlonen van de uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen en de WAZO-uitkeringen, naast het reguliere loon binnen één inkomstenverhouding, is vanaf dit loonjaar een aanpassing doorgevoerd in de component van type 'Bruto toeslag'. Op tabblad 'Extra gegevens' is een extra optie voor het veld 'Soort regeling' toegevoegd, genaamd 'Werkgeversuitkering met Aof-hoog'. Als deze component aan de medewerker wordt gekoppeld ten behoeve van een uitkering, wordt hiermee de hoge Aof-premie toegepast en wordt dit in de rubriek voor de Aof-uitkering geplaatst in de loonaangifte.

 

Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk)

De definitie van een kleine werkgever voor de gedifferentieerde premie Whk verandert per 1 januari 2022. De grens voor een kleine werkgever gaat van 10 naar maximaal 25 maal het gemiddeld premieloon per werknemer per jaar. Daarmee is de grens van een kleine werkgever voor de gedifferentieerde premie Whk vanaf 2022 gelijk aan de grens van een kleine werkgever voor de gedifferentieerde premie Aof. Op de mededeling/beschikking voor de gedifferentieerde premie Whk geeft de Belastingdienst ook aan of een werkgever voor het Aof klein of (middel)groot is.

 

Exact Globe 

Als er per 1-1-2022 een nieuw percentage van toepassing is, dan kan er in Exact Globe een opvolger worden aangemaakt voor component WHK-DIFF (WHK-gedifferentieerd) met begindatum 01-01-2022 en kan het nieuwe percentage worden ingevuld.

 

Wijzigingen en aandachtspunten voor de aangifte loonheffingen

  1. Nieuwe rubrieken voor Arbeidsongeschiktheidsfonds
  2. Code incidentele inkomstenvermindering
  3. Arbeidsvoorwaardenbedrag
  4. Code soort inkomstenverhouding/ inkomenscode
  5. Code aard arbeidsverhouding
  6. Code reden einde arbeidsovereenkomst 
  7. Code fase indeling F&Z

 

1. Nieuwe rubrieken voor Arbeidsongeschiktheidsfonds

De rubriek 'Basispremie Aof' komt te vervallen. Daar komt voor in de plaats:

  • 3 afzonderlijke rubrieken voor de aanwas van het premieloon Aof, namelijk de aanwas van het premieloon Aof laag, de aanwas van het premieloon Aof hoog en de aanwas van het premieloon Aof dat hoort bij een uitkering.
  • 3 afzonderlijke rubrieken voor de over het premieloon Aof verschuldigde premies: premie Aof laag, premie Aof hoog en premie Aof uitkering. Voor de opslag Wko komt er een afzonderlijke rubriek (Opslag Wko).

 

De rubrieken Aof vul je als volgt in:

  • Aof laag
    In deze rubrieken vul je de grondslagaanwas en premie in, voor zover dat betrekking heeft op loon dat door een zogenoemde 'kleine' werkgever wordt betaald.
     
  • Aof hoog
    In deze rubrieken vul je de grondslagaanwas en premie in, voor zover dat betrekking heeft op: 
    - loon dat door een zogenoemde (middel)grote werkgever wordt betaald,
    - loon voor een zogenoemde WSW-werknemer.
     
  • Aof uitkering
    In deze rubrieken vul je de grondslagaanwas en premie in, voor zover dat betrekking heeft op:
    - uitkeringen op grond van de WW, ZW, WIA (WGA/IVA), WAO, WAZO en Toeslagenwet. Dit geldt ook als je die uitkering uitbetaalt als eigenrisicodrager of doorbetaalt als werkgeversbetaling.
    - wachtgeld voor zover dat valt onder de oude regeling. Dat is het geval als je de 'Indicatie wachtgeld oude regeling' aanlevert met 'Ja'.

 

2. Code incidentele inkomstenvermindering

Op 2 augustus 2022 treedt (als de Eerste Kamer daarmee instemt) het wetsvoorstel Wet betaald ouderschapsverlof in werking. De Belastingdienst anticipeert hierop door ook deze verlofsoort 'Betaald ouderschapsverlof' als incidentele inkomstenvermindering te kunnen opgeven in de aangifte loonheffingen, naast de huidige regeling 'Aanvullend geboorteverlof'.

 

Vanaf januari 2022 gebruik je voor beide verlofsoorten (betaald ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof) code 'K'. Dat staat voor 'Kindverlof'. Als voor een werknemer, waarvoor je in de aangifte van december 2021 nog code 'G' gebruikte, het aanvullend geboorteverlof in januari 2022 doorloopt, gebruik je in de aangifte van januari dus code 'K'.

 

Indien je als werkgever een eigen (deels) betaald ouderschapsverlofregeling hanteert, dan gaat dit buiten de WAZO om. Omdat er geen WAZO-uitkering van toepassing is, wordt er geen code 'K' aangeleverd. Als het loon lager is dan gebruikelijk door onbetaald verlof, dan is code 'O' van toepassing.

 

Exact Globe

In Exact Globe is de code 'Kindverlof' beschikbaar bij het veld 'Code inkomstenvermindering'. Dit veld vind je in de sectie 'Overige' op het tabblad 'Polisadministratie', in de Salarisgegevens van de medewerker. Bij medewerkers waar in 2021 de code 'Aanvullend geboorteverlof' is geselecteerd en het verlof doorloopt in 2022, wordt de code 'Aanvullend geboorteverlof' aangepast naar code 'Kindverlof'.

 

3. Arbeidsvoorwaardenbedrag

Vanwege de opkomst van diverse vormen van door de werknemer te besteden budgetten wordt een wijziging doorgevoerd in de aangifte loonheffingen.

 

Vanaf 2022 heb je hiervoor twee nieuwe rubrieken in de aangifte loonheffingen:

  1. Opbouw arbeidsvoorwaardenbedrag
  2. Opname arbeidsvoorwaardenbedrag

 

Onder dit begrip valt ook wat de Belastingdienst tot en met 2021 bedoelde met 'Extra periode salaris'. In verband hiermee vervallen de twee rubrieken voor de 'Extra periode salaris'.

 

Exact Globe

In Exact Globe zijn er wijzigingen op de achtergrond doorgevoerd, die ervoor zorgen dat de juiste rubrieken in de loonaangifte worden gevuld op basis van de gebruikte componenten. Wat van belang is, is of er gebruik wordt gemaakt van een keuzebudget en of de vakantiebijslag en/of 13e maand/eindejaarsuitkering hier onderdeel van uitmaakt.

 

Als de vakantiebijslag geen onderdeel uitmaakt van een keuzebudget, worden reservering en -uitbetaling in de huidige Vakantiebijslag-rubrieken geplaatst. Zodra, of de vakantiebijslag, of de 13e maand/eindejaarsuitkering deel uit maken van een keuzebudget, worden deze toegevoegd aan de nieuwe arbeidsvoorwaardenbedrag-rubrieken. Indien er sprake is van zowel vakantiebijslag, als een 13e maand/eindejaarsuitkering en een keuzebudget, dan worden zowel de Vakantiebijslag- als de Arbeidsvoorwaardenbedrag gevuld in de loonaangifte. Dus als er een keuzebudget van toepassing is, dan wordt de rubriek van het Arbeidsvoorwaardenbedrag gevuld en wordt er ook gekeken of er apart vakantiebijslag 13e maand/eindejaarsuitkering van toepassing is.

 

Bij het openen van nieuwe loonjaar zijn er een aantal velden gewijzigd in de algemene keuzebudget reservering component van type 'Budget reservering'. Hierdoor is de component beter toepasbaar op de verschillende regelingen die binnen een keuzebudget van toepassing kunnen zijn. Als je al gebruik maakt van dit component type, dan zie je dat het percentage op het tabblad 'Algemeen' is gewijzigd. Het percentage van het loopbaanbudget, wat voorheen op tabblad 'Extra gegevens' stond, is vanaf nu verrekend met het percentage op tabblad 'Algemeen'.
Je moet dit percentage nog wel controleren.

 

4. Code soort inkomstenverhouding/ inkomenscode

In paragraaf 30.12 van het Handboek loonheffingen vind je een algemene toelichting op de rubriek 'Code soort inkomstenverhouding/ inkomenscode' van de aangifte loonheffingen.

Onderstaande codes zijn vanaf 2022 niet meer van toepassing:

 

  • 35 - Vervolguitkering in het kader van de Nieuwe Werkloosheidswet (nWW), vervalt omdat dat soort uitkeringen niet meer voorkomen.
  • 54 - Opname levenslooptegoed door een werknemer die op 1 januari 61 jaar of ouder is, vervalt omdat in 2021 het overgangsrecht inzake de levensloopregeling is vervallen.

 

Exact Globe

Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om deze codes te selecteren. Als je deze codes in 2021 wel had geselecteerd, dan worden deze omgezet naar code '15 – Loon/salaris niet onder te brengen onder 11, 13 of 17' als je loonjaar 2022 opent. Indien er een andere code van toepassing is, dan selecteer je deze in de Salarisgegevens van de medewerker.

 

5. Code aard arbeidsverhouding

In paragraaf 30.13 van het Handboek loonheffingen vind je een algemene toelichting op de rubriek 'Code incidentele inkomstenvermindering' van de aangifte loonheffingen.

 

In 2021 had je code aard arbeidsverhouding 10 voor de WSW-werknemer. Deze code vervalt per 2022. Daar komen 4 nieuwe codes voor in de plaats, namelijk:

 

  • code 21: WSW beschut werk
  • code 22: WSW detachering bij reguliere werkgever
  • code 23: WSW begeleid werk
  • code 24: Participatiewet beschut werk

 

Reden voor deze uitsplitsing is dat o.a. het UWV beter het recht op loonkostenvoordeel banenafspraak voor de werkgever kan bepalen. Een werkgever kan alleen in geval van code 23 daar recht op hebben. Voor codes 21, 22 en 24 geldt namelijk geen recht op dit loonkostenvoordeel. Code 22 is ook nodig vooruitlopend op de invoering van het wetsvoorstel Wet Banenafspraak. Na invoering daarvan kan een werkgever ook bij code 22 mogelijk recht hebben op een loonkostenvoordeel.

 

Exact Globe

Bij het openen van het loonjaar wordt er een verslag getoond waarin wordt aangegeven dat je de 'Code aard arbeidsverhouding' aan moet passen bij de medewerker(s) waar je in het vorige loonjaar code 10 hebt gebruikt. Bij deze medewerkers wordt nu standaard code 21 geselecteerd, maar moet dus aangepast worden als er een andere code van toepassing is.  

 

6. Code reden einde arbeidsovereenkomst

De Code reden einde arbeidsovereenkomst geeft inzicht in de reden van de beeindiging van de arbeidsovereenkomst. Deze wijziging was nodig zodat het UWV op een juiste manier het recht op uitkering van de werknemersverzekeringen kan vaststellen.

 

Vanaf 2022 is code 2 – 'Opzegging door de werkgever met toestemming van UWV' (welke voor de pensioenaangifte al is veranderd naar codes 80 – 'Arbeidsongeschiktheid met toestemming van UWV' en 81 – 'Bedrijfseconomische reden met toestemming van UWV') vervangen door:

 

  • code 05 – 'Opzegging door de werkgever vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid met toestemming van UWV' en
  • code 06 – 'Opzegging door de werkgever vanwege bedrijfseconomische redenen met toestemming van UWV.'
     

 

Exact Globe

Vanaf 2022 zijn deze nieuwe codes beschikbaar in de Salarisgegevens van de medewerker, op het tabblad 'Polisadministratie'.

 

7. Code fase indeling F&Z

Met ingang van 30 december 2019 hebben de ABU en de NBBU hun cao's geharmoniseerd, waardoor het onderscheid in fase 1 en fase 2 wegvalt uit de cao van de NBBU. Dit heeft gevolgen voor de coderingen in de rubriek Code fase indeling F&Z. Deze coderingen geven aan in welke fase de inkomstenverhouding voor bepaalde tijd zich bevindt in het kader van de Wet flexibiliteit en zekerheid.

 

  • Code 1 en 2 worden samengevoegd tot Code 1 - Fase 1-2 met uitzendbeding
  • Code 41 en 42 worden samengevoegd tot Code 41 - Fase 1-2 zonder uitzendbeding
  • Code 43 en 44 worden samengevoegd tot Code 43 - Fase 1-2 zonder uitzendbeding, met uitsluiting van loondoorbetalingsverplichting

 

Exact Globe

In Exact Globe vindt er voor de medewerkers waarbij code 2, 42 en 44 zijn geselecteerd in het voorgaande loonjaar, een conversie plaats naar code 1, 41 en 44 als het nieuwe loonjaar wordt geopend.

 

AOW-leeftijd in 2022

De AOW-leeftijd wordt in 2022 verhoogd naar 66 jaar en 7 maanden.

 

Overige wijzigingen

 

  • Vanaf de eindejaarsupdate is het mogelijk om zelf te bepalen of de adresgegevens van de medewerker afgedrukt moeten worden op de jaaraangifte werknemer. Indien de optie 'Adres afdrukken' is aangevinkt, komen de adressen op de jaaraangifte.
     
  • Voor auto’s zonder CO2‑uitstoot geldt een korting op het bijtellingtarief van 22%. Per 1 januari 2022 wordt de bijtelling voor deze auto's 16%.
    Daarbij wordt per 2022 de zogenoemde cap (het deel van de catalogusprijs waarop de korting van toepassing is) verlaagd naar € 35.000 (2021: € 40.000). De cap geldt niet voor waterstofauto’s en auto’s met geïntegreerde zonnepanelen.
     
  • In de loonstaat is een wijziging door gevoerd voor de weergave van de kolom 'uren loon'. Vanaf 2022 komen de uren die hier vermeld zijn overeen met de verloonde uren uit de loonaangifte. Op deze manier kun je de loonstaat gebruiken om je verloonde uren per medewerker te controleren.
     
  • Per 2022 is de vrije ruimte voor de werkkostenregeling per inhoudingsplichtige 1,7% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000 plus 1,18% van het restant van die loonsom. In Exact Globe is het overzicht 'Werkkostenregeling' in [Salaris, Verslagen, Werkkostenregeling] hierop aangepast. 

 

Wijzigingen in de pensioenaangifte

Vanaf 2022 vinden er een aantal wijzigingen plaats bij pensioenuitvoerders en/of pensioenfondsen.
Voor onderstaande wijzigingen is een aanpassing doorgevoerd in de software:

 

  1. Aanlevering PME via UPA (sector 10 + 11)

Vanaf 1 januari 2022 gaat TKP de administratie van PME Pensioen uitvoeren. PME (Pensioenfonds van de Metalektro) gaat daarmee gebruik maken van UPA. Vanaf de eindejaarsupdate is het mogelijk om een UPA aangifte aan te maken. In [Salaris, aangiften, Periodiek, UPA] selecteer je TKP als keuze bij de optie 'Pensioenuitvoerder'. Met behulp van deze optie kan de aangifte aangemaakt en rechtstreeks verzonden worden naar TKP. Vervolgens is het mogelijk om de terugkoppeling van TKP op je aangifte, binnen te halen en de details verder te bekijken.
 

  1. Aanlevering piekarbeiders BPL

TKP heeft bekend gemaakt dat piekarbeiders vanaf 2022 niet meer kunnen worden aangemeld bij pensioenfonds BPL via het oude aangiftebestand (MDVPLO). In Exact Globe is het nu mogelijk om een CSV-bestand te genereren voor meerdere piekarbeiders tegelijk.

Via een upload van dit bestand op het werkgeversportaal, kunnen piekarbeiders eenvoudig worden aangemeld. De regeling piekarbeid is van toepassing op de cao’s:

- 0103 Open Teelten Boomkwekerij
- 0112 Open Teelten Landbouw
- 0113 Open Teelten Tuinbouw
- 0114 Open Teelten Bloembollen

 

In Exact Globe wordt dit bestand aangemaakt worden via [Salaris, Aangiften, Periodiek, Overige partijen]. Kies in het gedeelte 'aangifte' voor ' Piekarbeiders BPL'. 

 

  1. Cao Hellende Daken

Per 1 januari 2022 ondersteunt Exact de Cao 0307 - Hellende Daken en 0308 - Hellende Daken UTA. Deze Cao's zijn toe te voegen zodra de premies voor 2022 beschikbaar zijn.
 

  1. Fusie Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw met BPF Vlakglas

Zodra er goedkeuring is van DNB, gaat het pensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw per 1-1-2022 fuseren met BPF Vlakglas. De Vlakglas werkgevers gaan in 2022 nog niet over op UPA en voor de sectoren Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw blijft aanlevering via UPA 2022 voortbestaan. Voor de gebruiker wijzigt er dus vooralsnog niets t.a.v. de aanlevering van de pensioenaangifte. De cao-wijzigingen voor 2022 worden uiteraard gewoon verwerkt in de software.

 

Let op: Als er meer informatie beschikbaar komt, vullen wij dit bericht aan. 

 

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of kun je hulp gebruiken met de eindejaarsverwerking laat een bericht achter onder deze blog en dan komen we er zo snel mogelijk op terug.



Je reactie is welkom

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.
www.qube.nl gebruikt cookies om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Als je meer wilt weten over deze cookies, klik dan hier voor ons cookie beleid. Bij akkoord geef je www.qube.nl toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
 Cookies NIET accepteren