Blog


Supporttip: Bereid je voor op de salariswijzigingen vanaf 2023

Een goede voorbereiding start met weten wat je te wachten staat. Daarom ga ik in deze supporttip in op welke veranderingen op gebied van salarisverwerking je te wachten staan in 2023. 

 

Let op: Deze informatie is gebaseerd op de Nieuwsbrief Loonheffingen – Uitgave 1, 14 november 2022. Aangezien de definitieve versie nog niet is uitgebracht, kan deze informatie nog wijzigen.




 

 

De wijzigingen worden beschikbaar gemaakt in Service Pack 422SP14, 423SP7 en 424SP1 vanaf 19 december 2022. Voor de beschikbaarheid van de service packs en product updates raad ik je aan de Exact Customer Portal in de gaten te houden.

 

Belangrijke informatie t.a.v. de update!

Als je update binnen dezelfde release (vb. 422SP14 naar de nieuwste 422SP14), moet je via [Systeem, Tabel lijst] de optie 'Repository heropbouwen' draaien om ervoor te zorgen dat de nieuwe velden beschikbaar zijn. Dit is niet nodig als je naar een hogere servicepack update. Voor klanten die gebruik maken van maatwerk of bouwstenen is het noodzakelijk om een maatwerk initialisatie uit te voeren in plaats van de rebuild repository. Deze kun je starten via [Systeem, Algemeen, Instellingen, Add-ons]. Kies voor 'Initialiseren' en de initialisatie wordt opgestart en afgerond. Sluit hierna Exact Globe af en start opnieuw op.

 

Alle wijzigingen per 2023

 

 

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

Per 2023 verhoogt het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding. De gerichte vrijstelling voor een onbelaste kilometervergoeding wordt vanaf 1 januari verhoogd naar € 0,21.

 

Als er in 2023 in Exact Globe een nieuw component wordt aangemaakt van type 'Kilometervergoeding belast gedeelte gebruteerd berekend' of 'Kilometervergoeding belast gedeelte bruto berekend', wordt het veld 'Franchise/bedrag onbelast' automatisch op € 0,21 gezet.

 

Als de component reeds aanwezig is in de administratie, dan moet er een opvolger worden aangemaakt per 1-1-2023 in [Salaris, Componenten, Onderhouden] waarbij het nieuwe bedrag van € 0,21 moet worden ingevuld. Deze opvolger koppel je eenvoudig aan alle medewerkers via [Salaris, Personeel, Componentenwizard].

 

Verhoging onbelaste thuiswerkvergoeding

De gerichte vrijstelling voor de onbelaste thuiswerkvergoeding wordt per 2023 verhoogd naar € 2,15.

 

In Exact Globe kan er een component van type ‘Netto toeslag’ worden gebruikt om de onbelaste thuiswerkvergoeding in te kunnen richten.
Als de component al aanwezig is in de administratie, dan moet er een opvolger worden aangemaakt per 1-1-2023 in [Salaris, Componenten, Onderhouden] waarbij het nieuwe bedrag van € 2,15 wordt ingevuld. Deze opvolger kan eenvoudig aan alle medewerkers worden gekoppeld via [Salaris, Personeel, Componentenwizard].

 

Verhoging vrije ruimte werkkostenregeling

De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt voor alleen 2023 extra verhoogd naar 3,00% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000. Voor het meerdere boven een loonsom van € 400.000 blijft het percentage van 1,18% ongewijzigd.

 

In Exact Globe is het overzicht 'Werkkostenregeling' in [Salaris, Verslagen, Werkkostenregeling] hierop aangepast.

 

Verlaging Aof-premie

Voor zogenoemde ‘kleine werkgevers’ geldt de lage Aof-premie. Om deze werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf tegemoet te komen heeft het kabinet besloten om de lage Aof-premie te verlagen. De premie is terug te vinden in de ‘rekenvoorschriften’ via [Salaris, Verslagen, Rekenvoorschriften] soort verslag ‘Premie sociale verzekeringen’.

 

Hoge AWf-premie voor BBL-overeenkomsten met uitzendbeding

Vanaf 2023 moet je de hoge AWf-premie toepassen voor een werknemer die de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgt, waarbij er sprake is van een uitzendbeding in de praktijkovereenkomst of in een daarmee samenhangende arbeidsovereenkomst. Tot en met 2022 mag je in een dergelijke situatie nog de lage AWf-premie toepassen, mits aan de overige voorwaarden wordt voldaan. Aangezien de hoofdregel is dat de lage AWf premie toegepast dient te worden bij een BBL-overeenkomst zonder uitzendbeding, is de volgende aanpassing doorgevoerd in Exact Globe.

 

Op het moment dat er een nieuwe medewerker wordt aangemaakt of bewerkt, wordt er vanaf 2023, in de Salarisgegevens van de medewerker, op het tabblad ‘Polisadministratie’ het veld ‘Premie AWf’ standaard op Laag gezet, zodra de code ‘83 - Beroepspraktijkopleiding van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)’, is geselecteerd in veld ‘Anders, aard arbeidsovereenkomst’ in sectie ‘Inkomstenverhouding’. Als er bij de BBL-medewerker in het voorgaande jaar het hoge tarief is toegepast, komt er een melding bij het controleren van de loonaangifte, waarin wordt aangegeven dat het lage tarief toegepast mag worden.

 

Als er een uitzendbeding van toepassing is op de BBL-overeenkomst, moet de waarde van het veld ‘Anders, aard arbeidsovereenkomst’ op code ‘11 – Uitzendkracht’ of code ‘82 – Payrolling’ worden gezet. 

 

Let erop dat de Premie AWf in dit geval zelf op Hoog dient te worden gezet. Dat komt omdat er op deze manier niet aangegeven kan worden dat het om een BBL-medewerker gaat.

 

Verlaging van de ‘cap’ bij privégebruik elektrische auto

Vanaf 1 januari 2023 wordt de zogenoemde cap verlaagd van € 35.000 naar € 30.000. De cap is het maximale deel van de cataloguswaarde waarop de korting van toepassing is. Door deze wijzigingen bedraagt de korting voor de auto van de zaak zonder CO2‑uitstoot in 2023 daarom maximaal € 1800.

 

Herstellen van toegepast anoniementarief

Als een werknemer je onvolledige of onjuiste gegevens heeft opgegeven, zoals zijn naam, adres of BSN, moet je het anoniementarief van 52% toepassen. Zie Handboek Loonheffingen, paragraaf 2.6. Als de werknemer je in de loop van het jaar alsnog de volledige/juiste gegevens aanlevert, pas je vanaf dat moment het reguliere tarief toe. Je mag tot en met 2022 eerdere inhouding op basis van het anoniementarief niet herstellen. De werknemer kan deze inhouding later verrekenen via zijn aangifte inkomstenbelasting, wat voor hem dan kan leiden tot een teruggaaf.

 

Vanaf 2023 mag je, na ontvangst van de volledige/juiste gegevens, eerdere inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen tegen het anoniementarief wel herstellen, voor zover je die in hetzelfde jaar gedaan hebt. Je moet dan correcties voor de eerdere aangiften van dat jaar verzenden.

 

In Exact Globe wordt het anoniementarief standaard toegepast als het BSN-nummer leeg is bij de medewerker, of als er nullen of X-en zijn gevuld. In de ‘Salarisgegevens’ van de medewerker, op tabblad ‘Loonheffing’ staat het percentage bijzonder tarief op 52% . Op deze manier kun je correcties met betrekking tot het anoniementarief toepassen op de hierboven aangegeven werkwijze vanaf 2023.

 

Verhoging wettelijk minimumloon

Vanaf 2023 wordt het minimumloon extra verhoogd. Deze verhoging is verwerkt in de software. De minimumlonen zijn terug te vinden in de ‘rekenvoorschriften’ via [Salaris, Verslagen, Rekenvoorschriften] soort verslag ‘minimumloontabel’ of ‘minimumloontabel BBL’.

 

AOW-leeftijd in 2023

Per 1 januari 2023 wordt de AOW-leeftijd verhoogt naar 66 jaar en 10 maanden.

 

Wijzigingen voor de aangifte loonheffingen

  1. Nieuwe rubrieken voor premie en premieloon AWf-uitkering

Voor de AWf-premie komen er nieuwe rubrieken bij. Dat betekent dat je in de aangifte loonheffingen over een uitkering van UWV de AWf-premie en het premieloon AWf apart moet opgeven. Het gaat daarbij om uitkeringen van UWV die je doorbetaalt in geval van een werkgeversbetaling of die je zelf betaalt als eigenrisicodrager (ERD). De systematiek voor het opgeven van AWf-premie en premieloon AWf wordt dan gelijk aan de systematiek voor het opgeven van Aof-premie en premieloon Aof.

Je treft voor het doen van aangifte de volgende nieuwe rubrieken aan:

In het collectieve deel:

 

  • Totaal aanwas in het cumulatieve premieloon AWf uitkering
  • Totaal premie AWf uitkering

 

In het nominatieve deel:
  • Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf uitkering
  • Premie AWf uitkering

 

In Exact Globe is er op medewerkersniveau, in de ‘Salarisgegevens’, op de tab ‘Polisadministratie’, in de sectie ‘Sociale verzekeringen’, de waarde ‘Uitkering’ bijgekomen bij het bestaande veld ‘Premie AWf’.

 

Aandachtspunten:

Als de medewerker een uitkering ontvangt, moet bij het veld ‘Premie AWf’ voor de optie ‘AWf uitkering’ worden geselecteerd. Hierdoor wordt de lage premie toegepast en in de juiste rubriek van de loonaangifte geplaatst.

 

Voor het verlonen van de uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen en de WAZO-uitkeringen, naast het reguliere loon binnen één inkomstenverhouding, is vanaf dit loonjaar een aanpassing gekomen in de component van type Bruto toeslag. Op tabblad ‘Extra gegevens’ zijn 2 extra opties aan het veld ‘Soort regeling’ toegevoegd, genaamd Werkgeversuitkering met AWf-laag en Werkgeversuitkering met AWf-laag/Aof-hoog. Deze laatste optie zorgt ervoor dat de combinatie van Awf-laag en Aof-hoog toegepast kan worden. Als deze component aan de medewerker wordt gekoppeld ten behoeve van een uitkering, wordt hiermee de juiste AWf-premie toegepast en wordt dit in de rubriek voor de AWf-uitkering geplaatst in de loonaangifte.

 

  1. Nieuwe rubrieken voor premieloon Whk

Vanaf 2023 vraag de Belastingdienst het premieloon uit dat hoort bij de gedifferentieerde premie Whk (Werkhervattingskas). Voor het doen van aangifte zijn de volgende nieuwe rubrieken toegevoegd:

  • In het collectieve deel: Totaal aanwas in het cumulatieve premieloon Whk
  • In het nominatieve deel: Aanwas in het cumulatieve premieloon Whk

 

In Exact Globe zijn de nieuwe rubrieken toegevoegd aan de loonaangifte.

 

  1. Gewijzigde rubriek: Code reden einde arbeidsverhouding

De rubriek ‘Code reden einde arbeidsovereenkomst’ wijzigt per 2023 in ‘Code reden einde arbeidsverhouding’. Met deze rubriek moet je bij het einde van de inkomstenverhouding de reden opgeven van het einde van de arbeidsverhouding. Door deze wijziging geldt de rubriek nu ook voor arbeidsverhoudingen zonder arbeidsovereenkomst, zoals voor fictieve dienstbetrekkingen en publiekrechtelijke aanstellingen.

 

Van een aantal codes wordt de omschrijving aangepast. Daarnaast komt er een aantal codes bij. Alleen de wijzigingen ten opzichte van 2022 zijn hieronder vermeld.

 

01 Opzegging/ontslag door de werkgever binnen de proeftijd
04 Beëindiging arbeidsverhouding met wederzijds goedvinden op initiatief van de werkgever
05 Opzegging/ontslag door de werkgever vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid
06 Opzegging/ontslag door de werkgever vanwege bedrijfseconomische redenen
20 Einde arbeidsverhouding door opzegging werknemer, door toedoen werknemer of op initiatief van de werknemer
21 Opzegging/ontslag door werkgever om dringende reden (ontslag op staande voet)
30 Einde van rechtswege vanwege verstrijken duur arbeidsverhouding voor bepaalde tijd
50 Ontslag publiekrechtelijke aanstelling vanwege onbekwaamheid of ongeschiktheid
51 Ontslag publiekrechtelijke aanstelling vanwege leeftijd/pensionering
91 De arbeidsverhouding loopt door bij een nieuwe werkgever
92 De arbeidsverhouding wordt zonder onderbreking opgevolgd door een door een nieuwe arbeidsverhouding bij dezelfde werkgever

 

In Exact Globe zijn de gewijzigde omschrijvingen en toevoegingen van nieuwe codes, doorgevoerd in het veld ‘Reden einde arbeidsverhouding’ in sectie ‘Inkomstenverhouding’, op tabblad ‘Polisadministratie’, in de ‘Salarisgegevens’ van de medewerker.

 

  1. Gewijzigde omschrijving code soort inkomstenverhouding / inkomenscode 31 (ZW / WAZO)

In het Handboek Loonheffingen 2022, uitgave juli werd al aangegeven dat je voor WAZO-uitkeringen ook code soort inkomstenverhouding / inkomenscode 31 moest gebruiken. De officiële omschrijving van deze code was: “Uitkering in het kader van de Ziektewet (ZW) en vrijwillige verzekering Ziektewet”. Aan deze omschrijving wordt per 2023 officieel toegevoegd “en de Wet arbeid en zorg (WAZO)”.

In Exact Globe is de nieuwe omschrijving voor code ‘31 - Uitkering in het kader van de Ziektewet (ZW), vrijwillige verzekering Ziektewet en de Wet arbeid en zorg (WAZO)’, aangepast in veld ‘Code soort inkomen’ in sectie ‘Inkomstenverhouding’, op tabblad ‘Polisadministratie’, in de ‘Salarisgegevens’ van de medewerker.

 

  1. Bundelen correctie aangiftes voorgaande jaren

Vanaf 2023 is het mogelijk om correctie loonaangiftes van voorgaande loonjaren, te bundelen in één aangifte-bericht. Voorheen was het alleen mogelijk om losse correctie-berichten te versturen als de correcties betrekking hadden op voorgaande loonjaren. Vanaf nu is het mogelijk om een correctiebericht te bundelen. Als er diverse aangiftes van type ‘Correctie’ zijn aangemaakt in een vorig loonjaar, dan kan je de laatste selecteren en kiezen voor verwerken.

 

Nadat gegevens, zoals het definiëren van een contactpersoon, zijn gevuld zal er een nieuw scherm worden getoond, waarmee andere correctie-aangiften van dat jaar hieraan gekoppeld kunnen worden. Hierdoor wordt er een aangifte-bericht aangemaakt, waar correcties van verschillende tijdvakken in één bepaald voorgaand loonjaar, aan elkaar worden gekoppeld.

 

  1. Salarysplit in de loonheffingen

De Belastingdienst heeft de ‘Memo Salarysplit in de loonheffingen’ gepubliceerd, waarin een rekenmethodiek is gepresenteerd die helpt in het toepassen van de salarysplit in de salarisadministratie. Exact laat weten dat zij de oplossing hiervoor op dit moment nog volop op aan het ontwikkelen zijn en dit in Q1 van 2023 beschikbaar komt.

 

Wijzigingen in de pensioenaangiften/Cao’s

Vanaf 2023 vinden er een aantal wijzigingen plaats bij pensioenuitvoerders en/of pensioenfondsen. Voor onderstaande wijzigingen is een aanpassing doorgevoerd in de software:


Let op: In de komende weken volgt er meer informatie.
 

APG

  • Vanaf 2023 is de beroepenlijst voor de CAO Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (NL-5801A en NL-5801B) aangepast; er komen nieuwe codes bij. In Exact Globe voeg je de beroepencodes toe als je de medewerker opent en op tabblad ‘Algemeen’ gaat naar het veld ‘Functienaam’. Klik op het vergrootglas en open de geselecteerde functienaam. Hier is het veld ‘Beroepencodes’ te vinden.
  • De VPL (VUT Prepensioen Levensloop) premie wordt beëindigd op 31-12-2022. De betreffende componenten krijgen een einddatum, op het moment van doorlopen cao-wizard 2023, waardoor ze niet meer worden meegenomen in berekeningen en aangiftes.

 

PGB

Vanaf 2023 wordt het Sociaal Fonds Reiswerk niet meer door PGB verwerkt. Op dit moment is het nog niet duidelijk wie de uitvoerder wordt. In de software hebben wij dit fonds vanaf 2023 losgekoppeld van de cao voor de Reisbranche en zal dus niet meer worden meegenomen in de pensioenaangifte.

 

Capgemini

VPL-regeling (15-jaarsregeling) Schoenmakerij; Verplichte pensioenregeling wordt beëindigd per 31-12-2022. De betreffende componenten zullen een einddatum krijgen, op het moment van doorlopen cao-wizard 2023, waardoor deze niet meer mee worden genomen in berekeningen en aangiftes.

 

Metaal & techniek

De Regeling Vervroegd Uittreden Metaal en Techniek is toegevoegd voor de cao’s in de sector Metaal- en technische bedrijfstakken.

 

Metalektro

In de nieuwe cao per december 2022 is een afspraak opgenomen over een tijdelijke uitkering die wordt verspreid over 18 maanden en € 60 per maand bedraagt bij een fulltime dienstverband. De werkgever betaalt daarvoor een hogere bijdrage in de pensioenpremie en de werknemer een lagere bijdrage.

 

In Exact Globe is het niet mogelijk om deze uitkering via de pensioenpremie te verrekenen. Er is aangegeven dat het ook is toegestaan om het bedrag maandelijks bruto uit te keren aan de werknemer. Je kunt hiervoor een component aanmaken van het type ‘Bruto toeslag’, het bedrag van € 60 * PTF in te vullen en gedurende 18 maanden te koppelen aan de werknemer. Dit is het meest eenvoudig om te doen met behulp van de ‘Componentenwizard’.

 

StiPP

Vanaf 2023 wijzigt de pensioenregeling van StiPP. De pensioenpremie in de Basisregeling wordt vanaf dan, net als in de Plusregeling, berekend op basis van de pensioengrondslag. Het premiepercentage wordt verhoogd naar 8% van de pensioengrondslag. Daarnaast is er een wijziging met betrekking tot reserveringen: deze zijn vanaf 2023 bij uitbetaling altijd pensioengevend. Ook als deze zijn opgebouwd in bijvoorbeeld de wachttijd.

 

In Exact Globe zijn de componenten van cao 5201 hierop aangepast.

 

VVT

Sinds 1 oktober 2022 biedt Loyalis inkomensverzekeringen voor alle werkgevers in de VVT-sector. Met het wegvallen van de PAWW-regeling moet iedere werkgever in de sector een herverzekering derde WW jaar regelen. Dit betreft een inkomensaanvulling WW die verplicht is vanuit de cao VVT per 1 oktober 2022. Daarnaast moeten de werkgevers een collectieve dekking aanvragen voor arbeidsongeschiktheid (WGA-Hiaat) vanaf 1 januari 2023. De cao-partijen hebben Loyalis geselecteerd als partner en verzekeraar voor deze sector.

 

In Exact Globe worden er 4 componenten beschikbaar gesteld voor deze cao, m.b.t. een dekking tot 35% arbeidsongeschiktheid, een dekking bij 35-80%-arbeidsongeschikt/ WGA-hiaat met inloopdekking, Inlooprisico bij 35-80%-arbeidsongeschikt (WGA-hiaat), en Inkomensaanvulling WW (v/h PAWW).

 

Overige wijzigingen

 Ten behoeve van de UPA-aangifte is er, voor pensioenfondsen die hier gebruik van maken, een nieuw veld ‘Indicatie generatieregeling’ toegevoegd, in de ‘Salarisgegevens’ van de medewerker, op tabblad ‘Verzekeringen Specifiek’ in sectie ‘UPA’. Via dit veld kan worden aangegeven dat de medewerker gebruik maakt van een generatieregeling. Als dit veld wordt aangevinkt, wordt deze indicatie meegenomen in de UPA-aangifte.

 

Ten behoeve van de UPA-aangifte zijn ook de verlofsoorten, die kunnen worden gedefinieerd via de ‘Salarisgegevens’ van de medewerker, in sectie ‘UPA’, bij veld ‘Code soort’, vanaf 2023 aangepast. De verlofsoort ‘Levensloopverlof’ is verwijderd, ‘Betaald ouderschapsverlof’ is toegevoegd en de benaming van verlofsoort ‘Ouderschapsverlof’ is gewijzigd naar ‘Onbetaald ouderschapsverlof’. Het is verstandig om of de verlofsoorten van de medewerkers te controleren.

 

Ook is het vanaf 2023 mogelijk om correctie-berichten van voorgaande loonjaren voor de UPA te bundelen, via het scherm [Salaris, Aangiften, Periodiek, UPA]. Op het moment dat er een periode-regel wordt geselecteerd waar een vinkje staat in de kolom ‘Correctie’ en dan op ‘Verwerken’ wordt geklikt dan zal er, nadat gegevens zoals het definiëren van een contactpersoon, een nieuw scherm worden getoond, waarmee de correctie-aangiften van verschillende periodes aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

 

Vanaf het nieuwe loonjaar 2023 sluiten de berekeningswijzen van de cao 0701 Meubelindustrie en 0801 Houthandel industrie aan op de rekenvoorbeelden. Let erop dat vanaf 1-1-2023 het fulltime jaarloon van de medewerker dient te worden ingevuld in de ‘Salarisgegevens’ van de medewerker. Let er ook op dat de ‘Cao-uren per dag’ op 7,6 staan in de betreffende pensioencomponenten.

 

Vragen? 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of kun je hulp gebruiken met de eindejaarsverwerking laat een bericht achter onder deze blog en dan komen we er zo snel mogelijk op terug.



Gepost door Udo Trieu

Je reactie is welkom

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.
www.qube.nl gebruikt cookies om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Als je meer wilt weten over deze cookies, klik dan hier voor ons cookie beleid. Bij akkoord geef je www.qube.nl toestemming voor het gebruik van cookies op onze website.
 Cookies NIET accepteren